برخی از آسیب ها و مشکلات عضلانی اسکلتی ،برای درمان نیازمند جراحی هستند.این جراحی ها طیف وسیعی از جراحی های ارتوپدی را شامل میشوند.
نوع و تکنیک جراحی توسط جراح ارتوپد با توجه به مشکل فرد و تشخیص جراح انتخاب می شود ام به طور کلی می توان گفت طی این جراحی ها تاندون ها ترمیم می شوند، رباط ها بازسازی می شوند، مفاصل دچار آرتروز شدید تعویض می شوند، راستای استخوانی اصلاح می شوند و .... .
به دنبال تصادفات و حوادث و ... که فرد دچار شکستگی می شود تنها راه درمان در بسیاری از مواقع که آسیب شدید است جراحی جهت فیکس کردن وجا اندازی استخوان در محل اصلی است.
در تمامی مواردی که در بالا اشاره شد،جراحی در بسیاری از موارد باید با انجام فیزیوتراپی تخصصی تکمیل شود. در واقع می توان گفت فیزیوتراپی بعد از جراحیهای ارتوپدی بخش مهمی از روند بهبودی به شمار میرود به طوری که در بسیاری از جراحی ها فیزیوتراپی نامناسب می تواند کیفیت جراحی و نتیجه آن را تحت تاثیر قرار دهد.
این نوع فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا قدرت عضلات، تحرک مفاصل و عملکرد اندام آسیب دیده را مجدد به دست آورید و به زندگی روزمره خود بازگردید.
این جراحی ها در مواردی که آرتروز یا تخریب مفصل شدید باشد انجام میشود که در آن سطوح مفصلی توسط جراح به وسیله پروتز تعویض میشود. طبق مقالات معتبر، این دسته از جراحی ها در زمره اقدامات درمانی قرار میگیرد که کیفیت زندگی فرد را بهبودی قابل توجهی میبخشد.
این دسته از جراحی ها در افراد جوان و فعال مانند ورزشکاران بیشتر انجام میشود. از آنجایی که غالب رباط ها مانند رباط صلیبی قدامی فاقد خون رسانی مناسب هستند در صورتی که دچار پارگی شوند، پزشک ارتوپد با جراحی بازسازی رباط جدیدی را در همان محل قرار میدهد تا فرد بتواند بدون نگرانی از بی ثباتی و آسیب سطوح مفصلی به فعالیت خود ادامه دهد.
بر خلاف آنچه گاها ادعا میشود، افرادی که انحراف راستای زانوی واقعی بر اساس بررسی عکس های ایکس ری دارند، تنها راه جراحی با هدف اصلاح راستای استخوان هاست. مهم ترین مزیت این جراحی ها تعادل نیروهای وارده به تمام نقاط مفصل است که از تخریب مفصل در یک قسمت جلوگیری میکند.علاوه بر این ، از نظر زیبایی شناسی نیز تغییر قابل توجهی حاصل میشود.
منیسک ها را میتوان مهم ترین عنصر مفصل زانو دانست. چرا که با جذب نیروهای وارد بر مفصل و پخش آن ها (به عنوان مهمترین فانکشن منیسک) نقش بسیار مهمی در حفط سلامت مفصل ایفا میکند. در صورتی که منیسک ها دچار پارگی شوند، در برخی موارد با توجه به نوع پارگی و شدت آن ، جراحی میتواند یکی از گزینه های درمان باشد که طی آن جراح در صورت توان و نیز نوع پارگی آن را ترمیم میکند و در مواردی که ترمیم قابل انجام نباشد بخش پاره شده که گاهی جدا نیز میشود را بر میدارند (منیسکتومی).
شانه به عنوان متحرک ترین مفصل بدن همواره در معرض آسیب قرار دارد. عضلات روتاتور کاف به عنوان اصلی ترین عنصر حرکت دهنده شانه گاهی دچار تخریب (در سنین بالاتر) و یا پارگی (در افراد جوان تر و ورزشکار) میشود که در صورتی که شدید بوده و با درمان های فیزیوتراپی بهبودی پیدا نکند توسط جراح شانه ترمیم میشود.
بر خلاف آنچه گاها ادعا میشود، افرادی که انحراف راستای زانوی واقعی بر اساس بررسی عکس های ایکس ری دارند، تنها راه جراحی با هدف اصلاح راستای استخوان هاست. مهم ترین مزیت این جراحی ها تعادل نیروهای وارده به تمام نقاط مفصل است که از تخریب مفصل در یک قسمت جلوگیری میکند.علاوه بر این ، از نظر زیبایی شناسی نیز تغییر قابل توجهی حاصل میشود.
شکستگی ها به خصوص شکستگی های شدید و همراه با جابجایی استخوان از موارد اورژانسی ارتوپدی هستند که باید حتما با عمل جراحی درمان شوند. در این موارد انتحاب جراح زبردست در زمینه تروما بسیار حائز اهمیت است.
پارگی تاندون ها جزو مواردی است که در اغلب موارد باید تحت عمل جراحی قرار بگیرند چرا که نیروی عضلات برای ایجاد حرکت در انسان توسط تاندون ها منتقل میشود. بنابراین اگر تاندونی دچار پارگی شود و حرکت را مختل کند بهتر است سریع تر تجت جراحی ترمیم قرار گیرد.
این جراحی طیف وسیعی از جراحی ها را شامل میشود. این موارد گاهی مادرزادی است مانند پای چنبری یا کلاب فوت ،کف پای صاف شدید و... و گاهی در اثر آسیب و ضربه اتفاق میافتد مانند پارگی رباط ATFL ، آسیب تاندون ها و... . در مواردی که نیاز به جراحی دارند حتما باید توسط جراح متبحر مچ پا و پا تحت عمل جراحی قرار بگیرد.
دیسک کمر در مواردی که بیرون زدگی باعث دردهای غیر قابل کنترل، عدم کنترل ادرار، تحلیل عضلات شود باید توسط جراح ستون فقرات و یا جراح مغز و اعصاب تحت عمل جراحی قرار بگیرد.